Biologisch katoen is een natuurlijk materiaal en voor vele toepassingen geschikt. Echter is katoen zeer belastend voor het milieu aangezien er voor de productie van katoen enorm veel water nodig is. Voor een kilo katoen is gemiddeld 10.000 liter water nodig. Lang werd gedacht dat biologisch katoen minder water verbruikt vergeleken met gangbare katoen. Echter kwam Cotton Inc., een onderzoeksgroep focust op onderzoek voor de katoenindustrie, onlangs tot de conclusie dat dit niet het geval is. Volgens hun onderzoek komt dit doordat gangbaar katoen heel efficiënt is door genetische modificatie. Zo kan bijna alle katoen die op de landen groeit daadwerkelijk gebruikt worden voor de productie. Biologisch katoen is echter niet genetisch gemodificeerd en daardoor eerder vatbaar voor ziektes. Er moet dus meer biologisch katoen geplant worden om rendabel te zijn. Meer planten betekent meer water en dit is zeker in droge gebieden als India een probleem. Biologisch katoen is het beste afkomstig uit landen waar van nature veel regen valt of waar op een innovatieve manier met water om wordt gegaan. Dit maakt biologisch katoen niet per definitie beter dan gewone katoen.

Echter het voordeel van biologisch katoen ten opzichte van gewone katoen is het gebruik van pesticiden. Biologisch katoen is bijna hetzelfde als gewone katoen. Biologisch katoen is echter geteeld zonder het gebruik van landbouwgif als pesticiden.

Katoen is een landbouwproduct. Om te zorgen dat de katoenplanten niet worden aangetast door beestjes wordt de katoenplant hevig bespoten met allerlei slechte chemische bestrijdingsmiddelen. Niet goed voor het katoengewas, het milieu, de katoenboeren en de lokale bevolking. De chemicaliën putten de bodem steeds meer uit en vervuilen het grondwater en de lucht. Dit maakt katoen tot het meest vervuilende landbouwproduct in de wereld.  Bij de katoenteelt worden de meeste chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo'n 16% van de bestrijdingsmiddelen voor slechts 2,5% van het totale landbouw oppervlak. Daarom is het belangrijk dat we steeds meer aandacht vragen voor biologisch katoen.

Katoen wordt veel verbouwd in India en China. Een van de grote problemen is dat de lokale boeren niet weten hoe ze moeten omgaan met pesticiden zoals Europese boeren dat doen. Ze werken vaak onbeschermd, en wassen zich zelf niet met warm water waardoor de gifstoffen in de huid trekken en na een aantal jaar ernstig ziek worden.

Biologisch katoen wordt verbouwd zonder pesticiden. Om ervoor te zorgen dat het gewas niet wordt opgegeten door beestjes worden er andere insecten ingezet om deze schadelijke insectenpopulaties tegen te gaan. Ongedierte wordt ook bestreden door het toepassen van botanische plantenextracten. En er vindt veel wisselteelt plaats om de voedingsstoffen die in de grond zitten te behouden.

Biologisch katoen wordt ook weer ouderwets met de hand geplukt. Want om het machinaal te kunnen plukken moet chemisch ontbladeringsmiddel worden gebruikt en dat is natuurlijk niet toegestaan. Producten welke gemaakt worden in landen als India, China e.d. gemaakt van biologisch katoen, zijn dan wel biologisch, maar worden niet altijd onder goede werkomstandigheden geproduceerd. Vaak pronken merken met hun items gemaakt van biologisch katoen, dat klinkt nou eenmaal hartstikke goed. Echter zijn deze vaak niet gecertificeerd en in de meeste gevallen is het product maar tot aan de oogst biologisch. Het wordt dan ook vaak gebruikt als "greenwashing". Belangrijk is er op te letten of de producten GOTS-gecertificeerd zijn.

Voor B-Green worden producten geselecteerd op de duurzaamheid, of het ecologisch verantwoord is en op een verantwoorde wijze is geproduceerd.

 

#sustainable #fairtrade # duurzaam #eco-friendly