BUFANDY is een onafhankelijk modemerk met een missie om mooie en tijdloze producten (meestal sjaals) te leveren, gemaakt met respect voor het milieu en de mensen. De collectie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Peruaanse alpacateelt, Ecuadoraans vakmanschap en Nederlands design. Bufandy gebruikt hoogwaardige materialen en kiest voor goed vakmanschap om duurzame producten te ontwikkelen waar iedereen trots op kan zijn, zowel producent als gebruiker.

De sjaals van Bufandy zijn heerlijk zacht en warm. Alpaca's produceren vezels die niet alleen ongelooflijk zacht aanvoelen, maar ook is de vezel uitzonderlijk warm en heeft het een isolerende kwaliteit. Perfect om het strenge klimaat op grote hoogte in het Andes gebergte te kunnen overleven, de thuisbasis van de alpaca. Sjaals van Bufandy bestaan voor 80% uit deze hoogwaardige wol. 

Duurzame en kleinschalige productie in Peru en Ecuador

Bufandy creëert eerlijke, natuurlijke producten in samenwerking met kleinschalige bedrijven en ambachtsfamilies in Zuid-Amerika. Dankzij de langdurige en persoonlijke relatie met haar partners is zij verzekerd van de beste kwaliteit, gemaakt onder eerlijke omstandigheden voor zowel de makers als de alpaca's. Terwijl eeuwenoude tradities bewaard blijven leggen wordt de link gelegd met tijdloos design.

Bufandy streeft ernaar alle artikelen met natuurlijke en duurzame materialen te produceren.  Zowel het inkopen als het mengen van de materialen wordt gezien als een reis zonder einde. Er is altijd ruimte om het beter te doen. Het is een continue proces  en er zullen stap voor stap duurzame oplossingen worden geïmplementeerd die een grotere impact hebben dan het vorige.

 

Alpaca's zijn geweldig omdat ze ons cadeau geven met deze geweldige zachte en warme wol. Maar er is meer (waarschuwing: wetenschapszaken!):                        Alpaca's laten een veel kleinere ecologische voetafdruk achter dan ander vee dat is gefokt voor natuurlijke vezels zoals schapen en geiten. Dit geldt specifiek voor alpaca kuddes in Peru, Bolivia en Ecuador. Levend op grote hoogte (ongeveer 3.800 meter boven zeeniveau) is het water waarmee de alpaca's worden onderhouden een van nature voorkomende hulpbron. Een ander voordeel van deze grotere hoogten is dat wolproductie niet concurreert met landbouw of andere veehouderij, aangezien landbouw niet of slechts in zeer kleine mate mogelijk is. Dit betekent dat er geen land wordt ingenomen dat voor andere doeleinden kan worden gebruikt, zoals in andere wol producerende landen

Alpaca's zijn ook zachte eters. De grassen waaraan ze zich voeden, worden niet aan de wortel gescheurd terwijl ze weiden grazen, waardoor het plantenleven de kans krijgt om terug te groeien om weer te worden gevoed. Bovendien consumeren alpaca's in vergelijking met andere natuurlijke vezel producerende dieren minder voedsel per diergewicht en hebben ze een ander metabolisme. Dit heeft nog een belangrijke directe impact: de methaanemissie (een van de cruciale gassen die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde) is 44% lager in vergelijking met andere dieren zoals schapen. Vanwege het lage vetgehalte is het wasproces voor alpacavezels minder uitgebreid dan bij andere dierlijke vezels, waardoor meer water en energie wordt bespaard.