Tencel/Lyocell wordt geproduceerd van houtpulp (cellulose). De grondstof is dan ook natuurlijk. Tencel is eigenlijk min of meer hetzelfde als Lyocell, alleen is Tencel de merknaam (patentnaam) van de firma Lenzing uit Oostenrijk die de stof op de markt heeft gebracht.

Tencel/Lyocell is één van de meest duurzame geproduceerde stoffen. De productieketen van Tencel is transparant. De vezels worden verkregen uit houtpulp van de eucalyptusbomen, welke worden gekweekt op boerderijen, die weer voldoen aan strikte voorwaarden. 

Tencel/ Lyocell heeft de luxe uitstraling van zijde, is zo sterk als polyester en neemt nog beter vocht op dan katoen. Het is vergelijkbaar met viscose, maar het productieproces is milieuvriendelijker. Lyocell / Tencel wordt net als viscose gemaakt van houtsnippers. Het verschil zit in het gebruik van minder schadelijke oplosmiddelen als amine oxide en het hergebruik van het afvalwater en deze oplosmiddelen. Hierdoor ontstaat een gesloten systeem waarbij zo min mogelijk afvalwater terugkomt in het milieu.

 

#sustainable #fairtrade # duurzaam #eco-friendly