In feite zijn alle zijdes biologisch. Voor de zijdeteelt worden geen insecticiden of pesticiden toegepast. Van insecticiden gaan de zijderupsen dood. De rupsen eten enkel blad van de moerbeiboom. Wanneer deze moerbeibladeren bestrijdt worden met pesticiden dan eten de rupsen de bladeren niet en gaan dus ook dood. Geen rupsen betekent geen zijde, en dus geen geld voor de zijdeboeren. Zij zijn er dus enorm bij gebaat om goed voor hun cocons, rupsen en vlinders (inkomsten) te zorgen.

Voor de zijdeteelt is geen extra water nodig. Voor de productie van bijvoorbeeld katoen zijn 1000-en liters zoet water nodig. En zoet water hebben wij niet in overvloed op deze aarde, wel zout water. De moerbeibomen hebben naast het voeden van de rupsen ook een andere taak. Zij gaan de bodemerosie tegen, een groot probleem in China. De Chinese overheid betaald daarom subsidies aan zijdeboeren voor het kweken van moerbeibomen en zijde. Ook het bleken van de stoffen zoals bij katoen is niet aan de orde. Hooguit het verven van de stoffen. De zijden stoffen die B-Green gebuikt worden ongeverfd en ongebleekt geïmporteerd uit China en vervolgens eventueel in Europa geverfd. Dit gebeurt volgens de Ökotex-100 norm..Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf o.a. aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben. Deze geverfde zijdes hebben dus ook een hoger prijskaartje. Geverfde stoffen uit India zijn vaak goedkoper, maar worden ook anders behandeld.

In de zijdewereld bestaat er Green Label - 100% diervriendelijk - non violent zijde. Dit is Bourette zijde van de Bombyx Mori zijderups en wordt ook wel China Noil Silk of Indian Noil Silk genoemd. Bourette wordt gemaakt van de korte stukjes zijdevezels van cocons waaruit de vlinder is geboren. Je moet je voorstellen dat de rups een gaatje maakt aan de boven- of onderkant van de cocon waaruit zij kruipt. De 3000 meter lange draad die zij gesponnen heeft is dan steeds onderbroken bij het afhaspelen. De korte stukjes vezel worden aan elkaar geweven of gebreid (bourette jersey). Dit geef de onregelmatige structuur aan deze zijde.

De tegenhanger van deze bourette is bijvoorbeeld de haspelzijde. Deze wordt gemaakt van de langste en mooiste afgehaspelde draden van de cocon. Wanneer de cocons klaar zijn bestaat de rups als zodanig namelijk niet meer. Het lichaam van de rups is helemaal leeg gesponnen en het vel transformeert in een chrysalide die na verloop van tijd ineen vlinder verandert. Verder moet opgemerkt worden dat  het stopzetten van de verpopping in de cocon de laatste decennia steeds diervriendelijker geworden is. Het laten inslapen (vacumering) van de chrysalide - die overigens volledig buitenbewustzijn is- gebeurt namelijk in een fractie van een seconde. Het beeld wat je ziet van dobberende cocons in heet water is om het afhaspelen van de zijden draden van de cocons te vergemakkelijken. Het warme water lost de zijdelijm op. (Een draad van een cocon bestaat uit 2 draden, één is de pure zijde en de andere de zijdelijm. Samen vormt dit één draad). Het voordeel van haspelzijde is dat het een weldaad is voor mensen met een beschadigde huid door brandwonden, mensen die last hebben van eczeem, een kapotte huid hebben van kankerbestralingen enz.. De zijde laat de huid perfect in tact, er komen geen pluisjes van de stof en de huid kan blijven ademen. Bovendien sluit de zijde naadloos aan op je huid omdat zij voor 100% uit eiwitvezels bestaat net als jouw huid en haar.

Ook voor de productie van de andere zijden stoffen van de Bombyx Mori zijderups (Pongee, Chiffon, Crêpe Satin enz.) komt een groot deel van de cocons gewoon uit, want zonder nieuwe zijdevlinders, geen eitjes, geen rupsen en geen nieuwe cocons. .Iedere zijdevlinder gaat dood. Na het uitkomen uit de cocon gaan het mannetje en vrouwtje paren. Het mannetje sterft direct na het paren. De vrouwtjes vlinder legt eitjes. Zij leeft nog een aantal dagen en schuifelt dan rond. Na een aantal dagen gaat ook zij dood. De eitjes komen uit en zijn kleine rupsen.... En dan begint het sprookje weer opnieuw!

Het grootste deel van de zijdeproductie komt uit China en van de Bombyx Mori zijderups - Mulberry Slikworm. Zijde van andere rupsen dan de Bombyx Mori wordt wilde zijde genoemd. Het telen van wilde zijde gebeurt in de vrije natuur maar wordt volkomen door de mens geregisseerd. India is na China de grootste producent van wilde zijde. Vanya zijde is een benaming staat voor de wilde zijdes van India: Tussah, Eri en Muga. De term Peace Silk refereert aan zijde van de Eri zijderups. Deze (slimme) zijderups laat een gaatje open in haar cocon, waaruit de Zijdevlinder kan komen, zonder de cocon kapot te maken. Het grappige is echter dat het vaak niet zover komt. De pop in de cocon wordt namelijk voor (veel) geld verkocht door de zijdeboeren. De pop levert namelijk meer op dan de zijde van de cocon.

 

#sustainable #fairtrade # duurzaam #eco-friendly