over

Door het volgen van een opleiding  " Mode- en Textielmanagement " ben ik er achter gekomen hoeveel misstanden er plaatsvinden binnen de textielindustrie. Er worden ontzettend veel mensen uitgebuit met name in de Aziatische landen, vooral vrouwen en kinderen. Zij moeten lange dagen werken in vaak slechte, onveilige werkomstandigheden tegen een onredelijk laag loon. Dit omdat wij in de westerse landen niet bereid zijn een reële prijs te betalen voor onze kleding. Grote winkelketens als H&M, Zara en Primark en vele andere grote kledingmerken hebben een machtspositie in de kledingindustrie en dwingen de textielfabrieken onacceptabele lage inkoopprijzen af. Dit heeft weer als gevolg dat de eigenaren van de fabrieken ook geen andere mogelijkheden hebben dan de werknemers uit te buiten en geen geld hebben om te investeren in veilige werkomstandigheden. Na de ramp van textielfabriek "Rana Plaza" in Bangladesh is de wereld even wakker geschud en wordt er iets meer aandacht besteed aan veilige werkomstandigheden. Ondanks wat strengere regels is er nog steeds veel werk aan de winkel om de werkomstandigheden te verbeteren. Zolang de grote ketens nog veel druk uitoefenen en te lage inkoopprijzen afdwingen verandert er nog te weinig. Bovendien wordt er tijdens het productieproces vaak ook nog eens gebruik gemaakt van chemische middelen, welke erg schadelijk zijn voor de gezondheid van de medewerkers. 

Door overproductie wordt er veel overtollige kleding, welke niet wordt verkocht, verbrand of gedumpt in arme landen. Hierdoor en doordat de kleding door de consument als wegwerpartikel wordt behandeld ontstaat er een gigantische berg textielafval. We moeten met z'n allen meer toe naar een circulaire economie, waarbij producten een tweede of derde leven krijgen. Dit kan door producten ook tweedehands aan te schaffen of d.m.v. upcycling/recycling, waarbij oud textiel dusdanig wordt bewerkt dat er weer nieuwe producten ontstaan. Ook is men al goed bezig door van overtollig textiel weer nieuwe garens te maken. Hierdoor kunnen er op verantwoorde wijze toch nieuwe collecties worden ontworpen.

Naar mijn mening moet er door de consument bij aanschaf ook meer worden gekeken naar de samenstelling van een product. Is het ook biologisch afbreekbaar of recyclebaar? De producten van natuurlijke materialen zijn biologisch afbreekbaar en vrij gemakkelijk recyclebaar. De producten gemaakt van synthetische materialen zijn niet biologisch afbreekbaar en moeilijker te recyclen. Bovendien worden de meeste synthetische materialen gemaakt van fossiele grondstoffen, waarvan de voorraden ook niet oneindig zijn. Ook komen er bij het wassen van synthetische materialen microplastic vezels vrij. Deze kleine deeltjes komen zo terecht in zeeën en oceanen waar ze tot problemen leiden voor de natuur en het milieu.

Met B-Green Fashion & Lifestyle wil ik producten op de markt brengen die geen tot weinig schade aanbrengen aan het milieu en op een verantwoorde wijze worden geproduceerd. In eerste instantie richt ik mij op duurzame fairtrade home & lifestyleproducten en wil me daarna nog meer gaan focussen op duurzame kleding.

Zie voor de beschikbare producten:

Tafellinnen

tafelaccessoires

tassen

telefoontasjes

wollen sjaals

 

 

Marian Meijer

VERBETER DE WERELD, BEGIN BIJ JEZELF