Van textielafval tot nieuwe garens

Gepubliceerd op 24 augustus 2019 om 17:32

De grote berg textielafval groeit razendsnel en we ontkomen er dan ook niet aan hier een oplossing voor te vinden. Dit textiel kan tegenwoordig voor een groot deel worden gerecycled tot nieuwe garens Van deze nieuwe gerecyclede garen kunnen dan weer nieuwe stoffen worden geproduceerd voor verschillende doeleinden.

De ingezamelde textiel wordt veelal gesorteerd per kleur, vermalen en weer versponnen tot nieuwe garens. Doordat dit per kleur gesorteerd wordt hoeven de nieuwe garens vaak niet geverfd worden wat natuurlijk weer beter is voor het milieu.Van deze garens kunnen dan weer nieuwe stoffen worden geweven, veelal in combinatie met nieuwe garens om de stof sterker te maken.

Het is daarom belangrijk om oude kleding en textiel niet gewoon in de vuilnisbak te gooien, maar in te leveren. Dit kan bij sommige winkels of in de betreffende textielcontainers. Zo kan de textiel eventueel nog weer gebruikt worden of gerecycled worden. Zeker wanneer het gaat om synthetisch textiel is het extra belangrijk dat het niet op de vuilnisbelt beland, dit is namelijk niet biologisch afbreekbaar.